יום ראשון , 25 אוגוסט 2019
דף הבית / חדשות / 'מנה בהמתנה' – צפו במיזם החברתי המרגש של חניכי מכינת הנגב

'מנה בהמתנה' – צפו במיזם החברתי המרגש של חניכי מכינת הנגב

במציאות של 2019 יש במדינת ישראל לא מעט אזרחים שחיים מתחת לקו העוני ואין ידם משגת אפילו לארוחה חמה אחת ביום. לעזרתם נרתמים מידי יום עמותות רבות שלא תמיד מצליחות להגיע לכולם. יוזמה חדשה, תוצרת חבר'ה צעירים ממכינת "הנגב" בישוב חולית שבעוטף עזה בשיתוף מרכז הצעירים שדרות,  תנסה לתת מענה לאותם  אזרחים "שקופים" באמצעות מיזם חברתי חדש ומרגש "מנה בהמתנה" שיתבצע  בשיתוף פעולה מלא עם תושבים משדרות ומספר מסעדות שנרתמו לטובת העניין. 

"בישראל ישנם אזרחים רבים אשר נמצאים מתחת לקו העוני או נושקים לו, אנשים אלו אינם יכולים לרכוש לעצמם מזון חם בכל עת, ונאלצים לאכול מזון דל בלבד" מספרת שחר ברלב, בת 18 וחצי, חניכה במכינה הקדם הצבאית ומיוזמי המיזם שהושק לאחרונה בשדרות ובבאר שבע. "כחלק מהפעילות שלנו במכינה למנהיגות חברתית לפני הגיוס לצה"ל, התחלקנו למספר ועדות,  הקבוצה שלנו מונה חמישה חניכים שחר, יהלי, שון, מאיה ורינה  וחשבנו  יחד איזו פעילות בעלת ערך חברתי משמעותי אנחנו יכולים לעשות למען הקהילה. למעשה המטרה שלנו הייתה להעלות איזו סוגיה חברתית ולתת לה מענה. השנה הוחלט לשים דגש על אורח חיים בריא, במסגרת ההתעסקות בזה עלה הרעיון לעסוק בתזונה ומשם גם נולד בהמשך הרעיון של "מנה בהמתנה".

"אי אפשר להישאר אדיש למי שאין לו ארוחה חמה"

כמו בכל ערי ישראל, גם בשדרות וישובי העוטף חיים אזרחים שאין ממש ביכולתם לדאוג לעצמם לדבר הכי בסיסי שיש- ארוחה אחת חמה ביום. "כבר הרבה מאוד שנים שאני עובד בשדרות ומחובר מאוד לתושבים כאן ולמצוקות שלהם" אומר איציק ביטון בעל דוכן "מלך הפלאפל" בשוק העירוני, "אפשר לומר שאני נחשף כמעט כל יום לכאלה שאין להם יכולת כלכלית לאכול ארוחה חמה, אי אפשר להישאר אדיש למי שאין לו ארוחה חמה. אני גם מזהה הרבה כאלה שמתביישים לכן היוזמה של "מנה בהמתנה" היא בעיניי מבורכת מאוד ויכולה לתת מענה יפה ומכובד לכל אותם אלה שאין להם ביכולתם להשיג ארוחה חמה".

איך נולד בכלל הרעיון? לדבריה של שחר ברלב, אחד מחבריה למכינה הפנה את תשומת ליבם ליוזמה חברתית מעניינת שמתרחשת בעיר נפולי שבאיטליה.  "באיטליה יש יוזמה הנקראת ״סוספזו קפה״- לקוח שמתאפשר לו, מזמין לצד כוס הקפה שלו קפה בהשהיה; הוא מקבל רק כוס קפה אחת, וכשאדם נזקק מגיע לבית הקפה הוא יכול לבקש קפה בהמתנה, ואם יש- לקבל על חשבון הלקוח" היא מספרת וממשיכה: "מהרגע הראשון כולנו התחברנו לרעיון והבנו שאפשר ליישם אותו, העניין הוא שאמרנו לעצמנו שזה לא מספיק יוזמה של כוס קפה, הרי מה יעזור לאותו תושב שאין לו מה לאכול לצהריים שנעניק לו קפה בבוקר, אז חשבנו שבמקום לרתום למיזם הזה בתי קפה משדרות, נרתום מסעדות כך שהיוזמה תהיה משמעותית לאותו אזרח שאין לו את האפשרות לדאוג לעצמו לארוחה חמה אחת ביום, לכן גם חשבנו על השם "מנה בהמתנה".

על מנת להוציא לפועל את הרעיון פנו חברי הקבוצה למרכז הצעירים בשדרות וכן למספר בתי עסקים כדי לגייס אותם. "ברגע שפנינו לעירייה, למרכז הצעירים ולבתי העסקים הם מייד נרתמו לטובת העניין, זה מאוד שימח אותנו לגלות כזאת אכפתיות ורצון, כאן הבנו שיש כאן קהילה מדהימה שאפשר להצליח עם המיזם כי אם כולנו כקהילה נירתם, נעזור למי שאין ביכולתו  להשיג אוכל חם כל יום". נציין כי כחלק מהמיזם החבר'ה פתחו כרטיס במימון המונים עם מטרה לגייס כ-3000 שקלים  כדי להניע את הפרויקט- המשימה הוכתרה בהצלחה.

כאמור בין בתי העסק שנרתמו לקחת חלק במיזם "מנה בהמתנה" בשדרות הם "איציק מלך הפלאפל", "המטבח של מיטל", "אצל איתן", "הפינה של נתן". בשיחה עם 'דין וחשבון' סיפרה מיטל טרבלסי (מיטל מטבח בריא) על המיזם. "ברגע שקיבלתי פנייה היה לי ברור שאני לוקחת חלק כי מדובר במיזם שכל כולו נתינה, תוצרת חבר'ה צעירים, חדורי מוטיבציה לעשות משהו טוב בחברה שלנו. מטרת המיזם היא לייצר ערבות הדדית שבאמצעותה גם אנשים שאין ידם משגת יוכלו ליהנות מארוחה חמה וטעימה. כמוהם יוכלו ליהנות הסטודנט ששכח את הארנק, אמא לילדים שיציאה אחת עם כולם לא באמת יכולה לאפשר הנאה לכולם, או סתם לקוח שחסרים לו כמה שקלים. אני שמחה לשתף פעולה עם כל מיזם שיש בו ניצוץ של ערבות הדדית, כמובן שיופעל שיקול דעת של בעל העסק וקהילת הלקוחות שלו ומבחן התוצאה הוא זה יספר על טיב הכוונה והפרויקט. מהמקום שלי כבעלת מסעדה בעיר וגם מהיכרות עם בעלי עסקים נוספים אני יכולה לומר בוודאות שגם ללא מנה בהמתנה כל מי שנצרך ומבקש תמיד ימולא צרכו. כאן הפרויקט הזה בא לתחום את כל הנושא עם אחריות וערבות קהילתית".

עידן קדוש ושיר לנגי, הבעלים של "פסטה וזהו", הצטרפו לפרויקט ברגע שהוצע להם. מבחינתם, מסביר קדוש, לא היתה התלבטות בכלל, כי פרויקטים כמו "מנה בהמתנה" הם חלק מהסיבות לפתיחת המקום: "השותפה שלי ואני הגענו כדי ללמוד במכללת ספיר, אני מדימונה, היא מראשון לציון, ונפגשנו בכפר הסטודנטים איילים. אחרי שסיימנו את הלימודים, נשארנו ופתחנו את הפסטה, תוך החלטה לעשות למען הקהילה. אנחנו מאוד בעד כל פרויקט שיכול לעזור למישהו, ויכול לתת משהו לאחר. אמנם ב'מנה בהמתנה' הנתינה שלנו היא אפסית, אבל מבחינתנו, גם אם לא יקנו מנה, תמיד יהיה שם אסימון".

ראש העיר, אלון דוידי, אמר על הפרויקט המקסים: "כיף לראות בפעם המי יודע כמה את התושבים הנפלאים שלנו במלוא תפארתם והתנדבותם, והפעם בתחום המזון. כל הכבוד למכינת הנגב על היוזמה ואני שמח שחברנו אליהם, יחד עם בעלי העסקים הנהדרים בשדרות שבכל הזדמנות אנו רואים שוב את רוח ההתנדבות והנתינה שלהם".

אחרי שהצליחו לגייס את ההמונים וכן את המסעדות משדרות, השבוע המיזם "מנה בהמתנה" יצא לדרך וזוכה להיענות גדולה. בכל אחד מבתי העסק הודבקה מדבקה הנושאת את לוגו של המיזם, כמו כן חולקו לבתי העסק דיסקיות מיוחדות שבאמצעותם יוכלו האזרחים לקבל את המנה, כמובן מי שרוכש מנה נוספת יכול לקבל דסקית עגולה ולתת למי שאין ידו משגת להגיע למסעדות הללו ולקבל ארוחה חמה.

 

"בתל אביב הניכור חוגג"

החבר'ה שעומדים מאחורי המיזם "מנה בהמתנה" מגיעים מרחבי הארץ, לפני הגיוס בצה"ל הם החליטו לתרום שנה של התנדבות במכינה שנמצאת בישוב חולית שבעוטף עזה, החלטתם בהחלט ראויה להערכה שכן הם החליטו לצאת מאזור הנוחות שלהם משהו שהוא לא מובן מאליו.  "אני מגיעה לחולית מתל-אביב, ההחלטה לצאת מאזור הנוחות ולהגיע ממש להתגורר בעוטף עזה ולבקר פעמיים בשבוע בשדרות היא נטו מהרצון להירתם לקהילה, ללמוד על מנהיגות" מספרת שחר בר לב.

כמה באמת ברמה האישית נחשפת למציאות הזו בתל אביב?

"אני קודם מודה שאני מגיעה ממקום שהניכור בו חוגג, אז יכול להיות שנחשפתי למציאות של הומלסים ברחוב אבל לא יותר מזה, אני חושבת באמת שבת"א אין את אותה ערבות הדדית שקיימת בשדרות וברגע שהגעתי לכאן נוכחתי לגלות כמה שזה נכון. בתל אביב אין מספיק מודעות וזה משהו שהיה חסר לי מבחינה חברתית לכן גם החלטתי להגיע למכינת "הנגב" בחולית".

מה גילית על שדרות שלא ידעת קודם?

"גיליתי שיש כאן חום אנושי מדהים, רצון לתת ולהעניק. במהלך השהות שלי בעיר נחשפתי ללא מעט סיפורים מדהימים וגם מקרים לא פשוטים. יכול להיות שיש הרבה מקרים כאלה בתל אביב אבל שם לא מדברים על זה כמו בשדרות, התחושה שלי שזה לא עובר לידך ואתה נותר אדיש, שוחחתי עם בעלי עסקים שאמרו לי בפירוש שגם ללא המיזם הם לא יכולים להישאר אדישים למישהו שאין לו יכולת לקנות ארוחה חמה אחת ביום".

כמה המיזם הזה שלכם יכול לשנות את המציאות העגומה של אנשים רבים שחיים מתחת לקו העוני?

"אני מאמינה מאוד בהירתמות של הקהילה, אצלנו במכינה ערך של ערבות הדדית הוא בגולת הכותרת, זה ערך שאני מאוד מאמינה ורק דרך זה אפשר לחולל שינוי. במיזם שלנו למשל אני חושבת שיש הרבה אנשים שרוצים מאוד לתרום ואם כל אחד יתרום קצת מעצמו יהיה אפשר לסייע להרבה אנשים כל יום. החזון הכללי שלנו שלא יישארו אנשים רעבים לכן אנחנו רוצים להגיע לכמה שיותר עסקים וכמה שיותר אנשים, אנחנו כמובן רוצים שזה יבוא מהלב של האנשים, שירצו לעשות את זה באופן טבעי, כמובן שאם זה יצליח בשדרות נרצה שמכאן תצא הבשורה ליתר הערים בישראל".

 

לכתבה הבאה:

הערב ומחר: פסטיבל לייב שדרות שינעל את הקיץ

פסטיבל "LIVE" שדרות שומר על המסורת ויסגור גם השנה את אירועי הקיץ בשדרות. איתי לוי …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.